Berhati-hati dengan SPAM mail

Kepada pengguna-pengguna E-mail anda mesti pernah mendapat SPAM mail kan. Lagi-lagi yang jenis ONLINE BANKING ni. Kadang-kadang ayat yang ditulis tu sangat menarik dan tertarik untuk ditekan. Service maintenance lah, upgrade system lah. Agak-agak pernah tak ada orang yang terkena dengan trick ni. Mungkin dalam 1000 e-mail akan terkena satu atau dua. SPAM macam ni memang bahaya kerana ia akan meminta butiran peribadi kita secara halus.

Jadi untuk mengetahui samada emel itu boleh percaya atau tidak, pertama sekali rujuk pada alamat e-mail yang hantar. Kadang-kadang nama e-mail tu dah betul tapi bila tengok alamat sebenar, lain pulak yang keluar.

Yang kedua pulak berhati-hati dengan direct link yang disediakan. Bila kita letak cursor mouse pada link tu, tengok pada address yang akan terpapar di bawah. Kalau mencurigakan tu memang TIPU la tu.

Tapi link tu kalau ditekan memang akan keluar interface yang sama macam ONLINE BANKING. dari situlah maklumat korang kan dikorek habis-habis...

Sekian berhati-hatilah menggunakan e-mail...







alamat e-mail SPAM


Direct address yang mencurigakan

Comments

Popular Posts