Captcha pada komen

Semalam baru dapat teguran dari sahabat bloggers, APAN mengenai word verification atau captcha. Sebelum ni tak tau pun benda tu ada pada blog sendiri. Memang agak anoying jika kita nk tinggalkan komen tapi kene taip2 word verification lak. Tapi sebenarnye benda ni elok untuk halang spam. Depend pada user blog tersebut la.



Lepas dapat tau pasal masalah tu terus ke setting untuk disablekan captcha tu. Tapi cari-cari tak jumpe. Saya gunakan dashboard baru. So tak jumpe. Ape lagi menggoggle la.Terus dapat solution kat SINI. Caranya senang je. Kene tukar ke dashboard lama. Untuk masuk ke dashboard lama klik link ni:



Kalau dah klik tapi still masuk ke dashboard baru jugak, senang je, bersihkan segala cache dan cookies pada internet browser. Caranya pergi ke internet option dan clear cache, cookies & history. Browser yang saya gunakan ialah Google Chrome. Tekan kat gambar spanar kat penjuru atas kanan >  Tools > Clear browsing data... pastu baru tekan balik link kat atas tu.

Bile dah masuk kat dashboard lama, cari setting > comments > word verification. off kan dan save. setel...



TQ Apan sbb bgtau. peace yo!

Comments

Ayumi Comot said…
huhu..suke komen entry org tp bile ade word verification tu, adui...kalau internet ngn lembap lagi la...mati mood nk komen:)
Asyraf Azizan said…
@Ayumi Comot

betul tu.sy pun suke komen blog org. word verification tu mmg agk anoying
APAN said…
oh....aku pun da lupa aku ada komen pasal tu dlm blog ni.papepun, tindakan yg bijak bro :)
APAN said…
misalan masih takut ngan spam, set la comment mederation kat setting tuh.tapis mana2 komen dulu sebelum dilps masuk :)
h'zulproperty said…
owh 2 ker fungsi comment moderation.. bru taw.. huhuhu
Dina Ifhami said…
1st time dtg ke blog nie . haha . xde mood nk komen klu ade word verification niee . salam perkenalan :)
Asyraf Azizan said…
@APAN
TQ bro. kalo ko tak tegur aku pun tak tau. sebab komen kat entri sendiri kan takyah verification tu.

@h'zulproperty
hehe... sama lah kite


@Dina Ifhami

salam perkenalan. tq sudi jenguk2 :)

Popular Posts