U Follow Me, I Follow U

Monday, June 1, 2009

Wonderful of Bali day second


2nd day...Selamat pagi semua...View dari beranda bilik saya. Bilik saya top floor, letih memanjat tetapi view cantik.

Breakfast di pagi hari, tak on the road nampaknye.huhu... makan buffet, jadi macam-macam makanan ada. Semuanya masih dijamin halal.

tahukah anda air apa itu??? itulah Pink Guava!!!! best giler. kalo kat food court secawan dah RM1.50. kat situ free je beb. boleh minum sampai muntah.huhu...heaven heaven

siap makan, bersiap untuk menjelajah!!! Kintamani Tour, naik Bus Pariwisata. Pariwisata tu ape ek???? Pariwisata = Pelancongan = tourism. untuk penerangan lebih lanjut sila klik sini. Gambar di atas ialah tour guide kami, Kadek nama beliau. bukan Kak adik ye, Kadek.

bus pariwisata

bersedia untuk shooting


Carrefour Bali. Pusat membeli belah terbesar disitu

teknologi pembinaan yang masih mundur. Kalo kat Malaysia dah pakai besi2 dah tempat panjat2 tu, diaorang kat sana pakai kayu je.

haaaa ni sape ntah mamat ni. tak ingat ar nama beliau. tapi kat Bali tu memang bersepah patung-patung. Agama rasmi di kepulauan Bali ini ialah Hindu. jadi tak heran la kalo banyak patung. Orang tempatan cakap, Bali tu tempat suci, sebab tu la banyak temple kat Bali ni. Tapi bagi pelancong, Bali ni ibarat syorga, sebab tempat ni cantik dan menenangkan.


cantik tak saya....

Tempat pertama, hari kedua kami jejakkan kaki di pulau Bali ialah menyaksikan the Barong Dance di Batu Bulan. Batu is stone dan Bulan is moon. Tu gambar Barong ar tu. nampak menakutkan kan... tapi mengikut mitos, Barong ini melambangkan kebaikan. Dan jalan cerita Barong Dance ni pun mengisahkah yang baik lawan yang jahat, yang benar lawan yang batil dan yang good lawan yang evil.


persembahan tersebut diiring oleh orkestra ini. muzik tradisional mereka iaitu gamelan di mainkan sepanjang show tersebut. muzik tu memang popular di Bali dan soundnya agak misteri ala-ala seram gitu. Muzik ni boleh dengar kat mana-mana saja. kat airpot, restoren, even dalam toilet pun ada.


sang kera. machokan.huhu..ni watak baik jugak. kawan sang barong tadi tu

alalalalalalaaaaa...

sembahyang dan minta restu sebelum persembahan. persembahan ni ada unsur pemujaan sikit

awas jgn tgk lama2

tatarias terbaik

risaukan keselamatan diri atau orang lain???

Sebaris dengan aku masa tu ada lagi 2 orang photographer. Masing-masing pakai lens 70-300. Sorang body Nikon, sorang body Pentax

Selesai show Barong Dance tadi, nk pegi tempat canting batik pulak. Ni petrol pam kat Bali. on the way ke tempat canting batik di Celuk

dalam perjalanan itu, ternampak satu majlis kematian. Dalam tu ada mayat si mati

di larang kencing!!!

kalo anjing xpe. haaaa kat sana memang bersepah anjing2 jalanan. kalau kat Malaysia banyak kucing jalanan, kat sana banyak anjing jalanan. Tapi dorg tak kacau orang.

tempat mencanting batik

ketelitian hasil tangan


lepas tu ke tempat pembuatan silver di Mas. Rilek je brader tu main api ek. Style kedai2 kat sana ialah rumah kedai. Kat tepi jalan biasanya banyak kedai, belakang kedai tu rumah mereka. Rata-rata mencari rezeki dengan menggunakan hasil tangan yang seni lagi kreatif

Hasil yang mengagumkan

masih kompius...signboard ape nih

lepas tu ke atas bukit untuk makan2. perjalanan dalam sejam nak ke sana. Yang bestnye view kat restoren ni ialah puncak gunung berapi Batur dan Tasik Batur.

makan buffet... makanan mereka tak banyak beza dengan malaysia

ops..ada pasangan honeymoon..jangan ganggu mereka. sakat boleh ar.huhu

ni la gunung berapi tu. masa ni baru lepas hujan. jadi kabus tebal

sekali-sekala photographer pun perlu di photokan jugak

mari bergambar...tenyummmmmm.....

ish kak ziana ni kalut la

lepas tu turun ke ladang kopi. senyum semua...

haaa ni paling best. testing minuman. ada kopi ginseng, kopi bali, hot chocolate, lemon grass tea dan ginger tea. kopi luwak je tak de. tu kene bayar 30,000 rupiah. Apakah itu kopi luwak??? Kopi luwak ialah kopi hasil pemprosesan buah kopi oleh sang musang. Formula dia senang je, Musang makan kopi, keluar perencah kopi, proses skit, jadi air kopi.huhu. senang cite taik musang tu buat kopi ar.huhu. Tapi musang tu mestilah hanya makan kopi sahaja.

haaaa ni la minuman2 yg ada

Goa Gajah. Salah satu temple di Bali. Kat situ xde gajah pun.huhu

jom mandi...

tengpk ape tu bro

hai...

senyum.....

Kenangan bersama

WC mudah di jumpai di mana2 saja.huhu

ni laluan nak ke surau. nampak seram je. kat sana memang susah nak jumpe tempat sembahyang muslim apetah lagi jumpa masjid. Azan memang tak pernah kedengaran pun. Tapi ada sesetengah restoran muslim disediakan tempat solat. bagus betul..

hidangan panjang makanan padang. Satu set hidangan untuk dua orang makan

sebelum tunggu hidangan siap bergambar dulu

eh..sempat lagi tu

telur

ikan

sayur

daging

Cili

pencuci mulut

dan segelas air

dia ni memang kuat makan

awas wolverine!!

yang pastinya masakan padang ini tak sama dengan masakan padang SS

siaran televisyen di sana semua pakai parabola. xmain ar astro.huhu

Malam hari mandi kolam di hotel. Waterproof casing for Canon IXUS 860 IS fully tested

2 expressions:

dyll said...

owww...ckp aku kuat mkn..saje jew..da taw ko nak snap pic tu..whoahahaha...

p/s : miss bali~~~

Bali Hotel said...

Finding a suitable Bali hotel is simple if you want to book online. There are wide ranges of hotels in Bali spreading throughout the island. You can find the cheapest Bali hotels to private Bali villas at special rates.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...