U Follow Me, I Follow U

Saturday, October 25, 2014

Bee Gees is now following you in Twitter... oh mennn...


Terkejut dapat e-mail macam ni. Mungkin sebab tadi ade posting chord lagu Bee Gees & Celine Dion.

Hehe.. bangga kejap...

Jemput-jemput la singgah ke Asyraf Azizan Guitar Chord Collection.

Thursday, October 23, 2014

CARE XV Best!!!

Bismillahirrahmanirrahim... Assalamualaikum semua. Dah lama sungguh tak mengapdate blog. Virus malas melanda teruk. hehe...

Rasanya masih belum terlewat nk mengucapan tahniah kepada peserta dan urusetia serta mereka2 yang menjayaan CARE yang ke 15.






Terima kasih juga kepada alumni-alumni yang turun memeriahkan perkelahan hujung minggu kami ini...


“Observe the nature carefully
With its big and small creatures
That teaches us the great lessons of life”

Friday, August 8, 2014

Sambutan Syawal 1435

Assalamualaikum... baru sempat nak update blog. Sebelum ni ada kekangan masa dan internet. Bile ada masa free, internet pulak problem. Bile ada internet, banyak kerja lain pulak. Tapi sekarang dah pakai internet baru. SIM HULK hehe... Nanti akan buat entry pasal internet ni pulak. So far amat berpuas hati dengan performance dia.

Ok berbalik kepada tajuk utama, Syawal tiba lagi.


 Beberapa hari sebelum raya dah setup lampu raya kat rumah. Kali ni ada macam-macam warna.


 Dari luar dan dalam boleh nampak lampu raya ni




Tahun ni sambut raya kat kampung Melaka lagi. Sebelum balik kampung, petang tu ziarah kubur abah dulu. Bersihkan dan sedekah Al-Fatihah.

Bertolak ke Melaka jumaat tengah malam. Gerak dengan abang Zhafiri pastu konvoi sekali dengan
Kak Diana dan suami dia. Sampai kampung ngam-ngam sahur. Pas makan ape lagi tido laaa letih giler.

Puasa kat kampung kali ni saje buat kelainan sikit. Nak try masak lemang. hehe... Sebab selalu balik kampung memang bosan takde aktiviti nak buat. So masaklah lemang. Berbekalkan pengalaman masa belajar di UPM, akan di praktikkan kat sini. Buluh dan daun pisang dah beli siap-siap dari KL. Peralatan lain-lain dah ada kat kampung.


 Setup api dulu slow-slow. Bile buat macam ni rindu nak bercamping pulak dah


Salai time, proses melayukan buluh lemang. Disebabkan kurang pengalaman memasak lemang ni, jadi start awal seawal jam 12.30 tengah hari. Memang matahari tengah memacak masa tu. Tapi gamble je buat walaupun puasa. Hehe...


Rasa cemas pulak bile cepat sangat buluh ni tukar warna. Risau hangus je. Hehe... Tapi masa letak ni ada la satu buluh tu retak pulak, akhirnya terbelah juga. Terpaksa reject dan kukus je la pulut tu. Lepas tu pakai api slow je.

Cuaca hari sabtu tu memang panas giler. Lepas zohor badan dah rasa lembik. Dah mula rasa haus tu yang tak tahan tu.


Mujur la suami Kak Diana, abang Airnar reti juga masak lemang. Dia join baru rancak sikit pembakaran lemang. Api pun naik marak tapi kena selalu kawal kalau tak buluh terbakar.


Time ni memang dah flat abis. Rasa menyesal pulak bakar lemang siang hari ni. Buat malam pun tak pe



Peringkat akhir nak bagi pulut keras sikit. Tadi masa check lemang dah masak tapi tak mampat tak cukup keras nenek cakap.



Inilah hasilnya lemang masak di kampung. Berjaya jugak. Hehe... Tapi lemang ni masa masih baru masak memang sedap dimakan. Bila dah biar lama dua tiga hari dah rasa tak sedap. Next time kalau nak masak lagi boleh start petang last puasa tu. Boleh lajak bakar sampai ke malam, baru la best makan masa raya esoknya.

Lemang ni pun tak tahan lama, sebab ada santan kan. Masa bawak balik rumah hari tu dua batang, dapat makan sebatang je. Sebatang lagi sebab simpan lama sangat dah basi. Yela bakar hari sabtu, nak tahan sampai hari selasa atau rabu mana sempat.

Takpe jadi kan ini sebagai pengajaran. Next time buat yang terbaik punye. Lemang hari tu pun ade 12 batang je. Tolak satu yang pecah, ada yang over cook lagi dapat la 10 batang yang sempurna.

Ok next project hari ahad, hari bangun lewat, semalam letih sangat. Project hari ni BBQ ayam. Hari ni start lewat. Lepas asar baru buat. Tempat panggang pun bawah bumbung.




Ok ayam dah naik panggang


Baik punye ayam. Bakar rilek-rilek guna bara.



Hari ahad tu hari last berbuka puasa. Malam tu pengumuman raya. Malam tu juga orang di surau dan masjid bertakbir raya. Malam tu juga la ramai budak-budak bermain mercun dan bunga api.



Pelita pun dah pasang kat rumah nenek



Bosan-bosan malam tu cari serangga sikit. hehe...



Pagi raya macam biasa sembahyang sunat aidilfitri, bermaaf-maafan dan bergambar

 Keluarga saya dan keluarga Kak Diana bersama nenek

 Keluarga Mak Andak bersama nenek

 Sepupu-sepupu bersama nenek

 Adik beradik mak bersama nenek


 Keluarga besar, ni yang ada kat kampung je masa tu. Ada lagi yang tak balik kampung lagi ni


Keluarga Kak Diana

Keluarga kami saje








Lepas bergambar kami terus pergi beraya di beberapa rumah keluarga yang lain di sekitar melaka. Lepas tu terus balik KL. Sambung raya kat KL pulak.

Itulah kisah raya kali ini. Semoga dipanjangkan umur untuk bertemu Ramadhan dan Syawal di tahun hadapan. Insya Allah... Tahun depan kalau panjang umur akan cari project lain pulak. Lemang mungkin akan diteruskan, mungkin akan try buat dodol pulak. hehe...

Dikesempatan ini juga saya ingin menyusun jari memohon ampun dan maaf atas segala kesilapan perbuatan dan tutur kata dari hujung rambut hingga ke hujung kaki.

Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir & Batin

Tuesday, July 29, 2014

Salam Syawal 1435



Selamat Hari Raya Aidilfitri
Maaf Zahir & Batin


p/s: bulan ramadhan hari tu malas giler nk update blog..

Tuesday, July 1, 2014

Salam Ramadhan



p/s: lama tak update blog dan blog walking disebabkan ketiadaan internet. baru je reload ni. hehe... selamat berpuasa semua...

Tuesday, June 3, 2014

Another Graphic Design


Baru belajar sikit-sikit menggunakan Adobe Illustrator. "Curi" gambar kat google kemudian trace balik guna pen tool. Dah siap outline try main color pulak. Color tak reti lagi. Main hantam saja.



Inilah hasilnya setelah berhari-hari membuat latihan

Thursday, May 29, 2014

Carta Minggu Ini Asyraf Azizan Guitar Chord Collection ( Minggu 2)


Minggu ini Srikandi Cintaku daripada Bloodshed menjadi pilihan.

Singgah AAGCC untuk layan gitar lagu-lagu terkini dan rock kapak di dalam dan luar negara.

Wednesday, May 28, 2014

Graphic Designing


 Conteng-conteng main grafik



Inilah hasilnya

Wednesday, May 21, 2014

Ehhh Saiful Apek laa...

 Terkejut bila dapat e-mail dapat notification yang Saiful Apek retweet chord lagu aspalela yang di post pagi tadi kat AAGCC. Terima kasih tidak terhingga...


 Siap follow lagi tu. I follow balikk... hehe...




Meh singgah jenguk-jenguk koleksi chord gitar saya. Ada lagu-lagu melayu, rock kapak, tangkap cintan, mat salleh, jepun dan seantero dunia. Music for life oh yeahhh....
Rock Will Never Die!!!

Sakit mata

Jumaat lepas, pagi-pagi dah ride untuk pulang ke rumah. Sampai je macam biasa tidur dulu. Lepas tu sembahyang Jumaat dan makan.

Malam tu pulak ade game futsal. Lepas game tu pegi la toilet jap, bile tengok cermin, sebelah mata dah merah. Mungkin sebab dah ngantuk kot. Tak kisah la sangat. Balik rumah tidur

Keesokan harinya, bangun pagi dah rasa tak best kat mata kiri. Rasa macam bengkak dan ada banyak tahi mata. Aduhh memang sah la ni sakit mata. Tak best betul la. Cuci mata sikit dengan air bila tengok kat cermin memang dah merah teruk. Lepas mandi terus ke klinik, malas dah nak tunggu lama-lama.


Dapat la sikit ubat makan dan ubat titis. Ubat titis ni bila dah titis kat mata mesti rasa pahit kat tekak. Ada rongga yang bersambung kot.



Alhamdulillah hari ini dah semakin sembuh. Bila sakit mata ni kena pantang makan sikit. Makanan yang tinggi protein macam telur memang kena pantang. Kalau tidak rasa gatal-gatal yang amat sangat kat mata dan mata akan jadi merah balik. Tunggu la dah baik baru makan secara normal balik. Apa-apa pun bersyukur sangat sebab tak melarat ke dua-dua belah mata. Dulu-dulu masa sekolah pernah kena jugak. Tu yang paling teruk kot. Seminggu tak baik-baik siap dapat MC 2 minggu tak pergi sekolah. Tapi mata memang sakit la masa tu.

Tuesday, May 20, 2014

Selipar


Ini selipar saya,
bawa jalan merata-rata,
tidak sangat berjenama,
cukup untuk berjalan raya.




Ini selipar saya,
warnanya biasa saja,
tidak gelap tidak bercahaya,
cukup sekadar biasa-biasa.



Ini selipar saya,
akhirnya berganti juga,
impian besar keliling dunia,
oh ini selipar saya...

Monday, May 19, 2014

Berhati-hati dengan SPAM mail

Kepada pengguna-pengguna E-mail anda mesti pernah mendapat SPAM mail kan. Lagi-lagi yang jenis ONLINE BANKING ni. Kadang-kadang ayat yang ditulis tu sangat menarik dan tertarik untuk ditekan. Service maintenance lah, upgrade system lah. Agak-agak pernah tak ada orang yang terkena dengan trick ni. Mungkin dalam 1000 e-mail akan terkena satu atau dua. SPAM macam ni memang bahaya kerana ia akan meminta butiran peribadi kita secara halus.

Jadi untuk mengetahui samada emel itu boleh percaya atau tidak, pertama sekali rujuk pada alamat e-mail yang hantar. Kadang-kadang nama e-mail tu dah betul tapi bila tengok alamat sebenar, lain pulak yang keluar.

Yang kedua pulak berhati-hati dengan direct link yang disediakan. Bila kita letak cursor mouse pada link tu, tengok pada address yang akan terpapar di bawah. Kalau mencurigakan tu memang TIPU la tu.

Tapi link tu kalau ditekan memang akan keluar interface yang sama macam ONLINE BANKING. dari situlah maklumat korang kan dikorek habis-habis...

Sekian berhati-hatilah menggunakan e-mail...







alamat e-mail SPAM


Direct address yang mencurigakan

Carta Minggu ini Asyraf Azizan Guitar Chord Collection


Minggu ni ramai layan lagu Misteri Mimpi Syakila daripada Wings.

Meh singgah AAGCC goreng2 lagu rock kapak dan terkini...

Wednesday, May 14, 2014

Under construction...


Wednesday, February 19, 2014

Rindu Rabong

pose 2012


 
pose 2013



harap ada trip lagi tahun ni.hehe...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...