U Follow Me, I Follow U

Wednesday, December 8, 2010

Alhamdulillah...



minggu ni minggu yang agak merunsingkan. Dapat tugasan baru, pastu result exam pulak mengkompiuskan. Tapi hari ni segala-galanya kembali stabil. Alhamdulillah... rezeki tahun baru

Tuesday, December 7, 2010

Selamat Menyambut Maal Hijrah 1432

Semoga tahun baru ini lebih memberi makna kepada semua umat Islam.
Usia dunia semakin meningkat, banyakkan amal soleh dan elakkan wahan.
Insya Allah...

Monday, December 6, 2010

MAHA MAHA MAHA

Tahun ni tak dapat g MAHA. Bz dgn komitmen. xtau tau ape cite pun pasal MAHA. Tgk kat paper macam best je. Insya Allah next MAHA mesti pegi...

Every action you take, you will live in it...

Selesai KJR 12. Alhamdulillah... semuanya selamat. Ini penglibatan aku kali ke-3 dalam KJR Kembara Fifth. Kali pertama sebagai peserta (KJR X), kali kedua sebagai instruktor (KJR XI) dan kali ketiga sebgai Staff Instruktor (KJR XII). Dan setiap tahun adalah berbeza dari segi pengalaman dan cabaran. Semuanya menjadi kenangan pahit dan manis...

Peserta kali ini mempunyai mentaliti yang berbeza. Walaupun kuantiti yang terhad, namun mereka masih kuat.

Tahniah kepada graduan KJR XII. Anda semua bakal peneraju Kelab Kembara FIFTH.


Sekalung penghargaan kepada Sekretariat Rekreasi Kude & P-nut. Sumbangan anda untuk KJR kali ini amat membanggakan. Belajarlah dari apa yang pengalaman hidangkan...




Kepada TOP REX umul, ella, botol & bulan, perjuangan ini belum selesai. Semakin besar pangkat dan darjat seseorang, semakin besar tanggungjawab yang perlu dipikul. Kepada pemantau Sek Rex, thaleq, thanks for always supporting KEMBARA.

Kepada orang lama Kembara, chaptut, pengalaman dan pengorbanan anda dalam KEMBARA amatlah berharga.

To my bestfriend/ex-Sek Rex/ex-Pres K5, thanks for helping us all...

Alumni yang sentiasa memberi sokongan, che wi, terima kasih atas segala tunjuk ajar. Walaupun perjumpaan kita hanya sementara, ilmu dan pengalaman itu boleh digunakan untuk selama-lamanya.



Tidak lupa juga kepada alumni yang lain yang sentiasa memberi sokongan kepada KEMBARA FIFTH.

Anda semua memang terbaik!!!

Peserta terbaik KJR XII, penghargaan yang diberikan oleh KEMBARA untuk anda membawa maksud yang tersirat. Fikir-fikirkanlah...

dan untuk aku... ini mungkin KJR terakhir...




newton 3rd law: every action has an equal reaction...

Monday, November 22, 2010

membenarkan alam mengajar kita...

mode masuk hutan,
menikmati keindahan,
ciptaan tuhan...

Friday, November 19, 2010

hai semua

hehe...
lamakan tak update...

Tuesday, August 10, 2010

saya dah ada sticker motor.hehe







skrg dh ada kad motosikal pulak

Monday, August 9, 2010

Broga Hills

mencari sunrise yang xjumpa2

more pics here & here also here

Wednesday, July 21, 2010

Tahniah Kolej Kelima atas kejayaan Malam Tunas Budaya 2010






Sunday, July 11, 2010

Saya pelajar Kelima...

Akhirnya dapat gak duk kolej...
alhamdulillah...

Tuesday, July 6, 2010

Dalam sekelip mata life aku berubah...

Sekarang aku kat Kolej Kelima. Sedang menanti giliran untuk Medical Check Up jam 2 petang karang. Aku sampai tadi lebih kurang jam 10 pagi. Pergi print gambar passport dulu kemudian terus ke Pusat Kesihatan Universiti. Bersiar-siar jap dalam tu. Ramainye orang. Budak junior baru masuk minggu ni so ramai la orang. Aku beratur nk tunggu giliran untuk register med cek up. Sampai time aku je counter closed. Nurse tu suh datang pukul 2 plak. Aku dengan frustnye trus beredar dari tempat kejadian.

Suasana UPM masih lengang. Time2 sekarang ni budak junior ada event kat dewan besar. Selepas kejadian di PKU tadi, aku terus bergegas ke Pusat Pengajian Siswazah kat atas bukit tu. Nak tanya pasal pembayaran yuran jap. Setel segala soal jawab, aku lost kembali. Nak pergi mana nih???

Tiba2 datang idea yang sedikit gila tetapi bijak. Aku mengambil keputusan untuk bertemu dengan lecturer yang merangkap supervisor aku untuk master. SV aku kali ni Dr. Marzanah Jabar. Ketuk2... bukak pintu masuk. Wajah doktor tu agak blur bila aku masuk. Lantas tanpa membuang masa aku memberi salam serta memperkenalkan diri bahawasanya aku ini student master beliau. Owwwhhh dah masuk ek, dah register ke?. kata beliau. Aku pun menjawab dengan penuh sopan, belum Dr saya tengah neak setelkan med cek up ni. Pukul 2 karang baru boleh pergi check... sambil berkata-kata aku menunjukkan surat tawaran. Beliau hanya angguk2. So apa yang you nak buat? suatu soalan yang aku tak jangka dan tak boleh nak jawab sebab aku pun tak tau. hehe... Then kami berbincang sikit mengenai tajuk apa yang aku nak pilih bla bla bla... bertukar no fon serta terus Dr set kan regular meeting. Adoyai... Beliau juga telah memberi aku assigment untuk membuat sedikit kajian jurnal mengenai topik apa yang akan aku masterkan. Dan pada detik itu aku rasa aku bergelar student kembali...

Dr Marzanah 1st impression aku beliau seorang yang peramah, banyak membantu, dan senang untuk berbual. Aku pernah masuk kelas dia dulu. Cara pengajaran dia memang memberangangkan, tapi aku kene tukar kelas masa tu sebab kelas tu dah ramai sangat student. So harap2 everything goes well insya Allah...

Selesai bertemu beliau, aku lost balik.hehe... Jap aku dah jadi student ni, assigment dah dapat. next week kene jumpa Dr balik. So aku kene setelkan registration cepat dan cari tempat tinggal. Aku terus meluru ke Kolej Kelima. Singgah ofis jap dan bertanya bleh stay kolej tak untuk master. Malang sekali pihak kolej tidak lagi menerima student master. Adoyai...

Takpe nanti aku usahakan pasal tempat tinggal. Lalu aku beredar dan terus ke CIMB bank untuk mengeluarkan sejumlah wang untuk pembayaran yuran pengajian. Aku akan cuba selesaikan urusan pendaftaran hari ini juga.

Sejumlah wang dikeluarkan. Kemudian aku lost kembali. Jam baru 11.30. Nak merempat mana ni? Lantas aku kembali ke Kolej Kelima dan singgah di blok baung. Naik ke tingkat 2 dan bertemu manusia2 yang aku kenali. Singgah di bilik Kimo. Balam dan Bangla turut ada bersama di bilik itu. Aku meminta izin untuk menumpang sementara menunggu masa untuk med cek up jap lagi.

Maka di sinilah aku menaip2 kisah hari ini di laman sesawang blogger ini menggunakan macbook bangla.

Selamat study diucapkan kepada aku...

Sunday, July 4, 2010

Happy birthday to my purple guitar...



Hari ini 4 Julai 2010, genaplah usia setahun gitar elektrik aku. Gitar ini dibeli daripada hasil titik peluh aku sendiri semasa latihan industri tahun lepas. Dibeli pula bersama kekasih hati.hehe... Gitar ini amat special bagi aku sebab ini merupakan gitar pertamaku.





Aku memang meminati muzik sejak kecil lagi. Genre yang aku minati ialah heavy metal dan speed metal. Dan band paling aku minati ialah Iron Maiden. Sebab tu gitar elektrik ni amat best bagi aku. Gitar yang berjenama Tanglewood yang dibeli di Guitar Collection One Utama ini telah banyak memenuhi masa lapangku sewaktu di rumah mahu pun di kolej. Bukan setakat itu sahaja, ia pernah perform beberapa kali semasa event kolej.I a juga pernah berkhidmat padaku semasa Battle of the Band di UPM tahun lepas. Itu memang suatu pengalaman yang indah. Walaupun tak menang tapi kenangan itu suatu yang amat berharga dan tidak ternilai.


Gadget Boss Metal Zone ini dibeli sempena Battle of the Band itu.


Gitar tersebut dibeli bersama amplifier ini.

akhir kata HAPPY BIRTHDAY TO YOU MY PURPLE GUITAR!!!

Saturday, July 3, 2010

photoshoot...


550D sudah memulakan aksi.
Tapi masih belajar2 lagi.hehehe
Saksikan hasilnya di sini

Tuesday, June 29, 2010

tesis dah hantar, tawaran master dah dapat, resume pn dah hantar

willing aku utk sambung stady kini dah tinggal 30%. kenapa ntah....

Saturday, June 26, 2010

entah dari mana ia datang...

tawaran master dah dapat. kene register antara 29 jun - 9 julai kalau tak silap.
terpandang balik program pelatih pengurusan dari canon opto. tarikh tutup 30 jun ni.
tiba-tiba rasa macam nak apply keje kat situ.hmmm.....

try hantar resume dulu ar.

MASTER OF PUPPET

mari sambung master

Wednesday, June 23, 2010

go england go...marilah sertai brazil.hehe

mahu sokong rooney malam ni...

Tuesday, June 22, 2010

back in business...



saya nk pergi kedai jap lagi...

jap lagi saya nk pergi kedai.
bawak balik barang yang bau kedai.huhu...

Sunday, June 20, 2010

Belum puas lagi...

Program pendidikan biodiversiti bersama perhilitan memang best!!!

Royal belum memang banyak khazanah alam semulajadi..


rafflesia tu ade kat semenanjung rupenye...

Saturday, May 22, 2010

Selamat Tinggal...

Kini telah masanya untuk kau pergi...
Terima kasih atas jasamu selama ini...

Tuesday, April 13, 2010

(WTS) Canon 1000D body only

Canon 1000D body only

Package includes: Box+strap+charger+battery+USB cable+Software CD

Price: RM1100 Nego

Warranty: no

Dealing method: COD

Location of seller: KL/Klang Valley/Serdang

Contact method/details: PM/Email/SMS/Call

Age of item: 8th March 2009

Item(s) conditions: 9/10

Shutter Count : 15793

Reason for selling: Upgrade

Monday, April 12, 2010

Semalam yang panjang...

Tahniah ke atas perlantikan Top Rex baru...

Tahniah kepada crew technical kerana berjaya mengadakan familyday buat kali pertama...

Tahniah kepada ROTU sebab accident.huhu...

p/s: blog yg pendek

Saturday, April 10, 2010

Naik itu untuk turun...

Semalam telah berlangsung Majlis Amanat Pengetua. Pada malam itu juga, MTM baru diumumkan. Sekalung tahniah kepada mereka yang baru dilantik. Perlantikan semalam tidak secara rasmi lagi. Mereka secara rasminya akan dilantik pada Malam Pewarisan nanti. Walaubagaimanapun, Muka-muka baru barisan peneraju pelajar K5 ini aku yakin akan memberi impak yang baru pada MTM akan datang. Sekali lagi tahniah diucapkan. Kepada yang akan turun, tahniah dan terima kasih atas sumbangan anda selama ini. Diharapkan kepada bakal mantan MTM yang masih meneruskan pengajian di K5, akan sentiasa membantu MTM baru dan K5. Kepada yang bakal bergraduasi, selamat menyiapkan FYP (huhuhuu...) dan selamat bergraduat.

Malam ini bakal berlaku lagi satu pertukaran barisan kepemimpinan. Nantikan...

Friday, April 9, 2010

sakit perut oh stomach ache...

semalam...
menderita sakit perut dari pagi sampai malam...
tak tau kenapa, bangun2 pagi dah rasa xsedap perut.
Mungkin makan lambat kot. Sebab pagi semalam memang x brekfast pun.
bangun2 trus g klas. Tgh hari baru makan. tapi still perut masih rasa sakit skit2.
Sampai malam masih ada rasa sakit lagi...

Pagi tadi bangun dah ok skit. Lepas klas trus g brekfast.
Perut masih rasa tak selesa. Lepas jumaat tadi g PKU jap.
Ramai pulak orang sakit hari ni. Lama menunggu...
Tiba giliran, doktor cek perut. Tekan2 sebelah kanan bawah bahagian perut, terasa sakit.
Doktor suspek apendiks lalu menghantar aku ke lab untuk cek urine & darah.
Nak dekat sejam tunggu result, doktor cakap xde ape2. Alhamdulillah...
Doktor cakap mungkin angin je kot. Jangan makan makanan pedas ye... nasihat beliau.

Bile doktor suspek apendiks, aku teringat seorang sahabat aku, Azlan nama dia. Dia telah meninggal dunia sebab apendiks masa kami form 3... AL-FATIHAH...

Monday, April 5, 2010

With Kirana theater production...

Dah berkurun agaknya x updet blog...
arini nak cuba start balik.

5 hari bersama krew kirana theater production memang best. Walaupun sekejap bersama mereka, pengalaman bekerja serta menambah kawan baru memang best.

TAHNIAH KIRANA...

Tuesday, February 23, 2010

oh FYP...

Mood sekarang tengah gundah gulana. Projek bergerak dengan halaju kura-kura sakit perut. Dengan presentation yang semakin mendeadlinekan diri, serangan ujian 2 lagi, bakal2 assigment lagi menyebabkan keserabutan kekepalaan...

Good Luck to me...







anyway...thanks 4 the gifts honey...

Monday, February 22, 2010

Peristiwa Semalam...

Semalam, pergi outing bersama photomalaysia kat Lake Garden. Keluar rumah seawal 7am. Pergi ke rumah kekasih hati dulu pickup dia, pastu terus ke Lake Garden. Bila sampai di sana acara pertama bermula dengan mencari parking. Semalam memang pack giler parking. Tapi alhamdulillah ada rezeki. Ada kereta nak keluar masa tu. So dapat la parking. Kemudian register kat mereka. Outing kali ni mencecah 200 orang peserta. Memang ramai photographer hari tu dengan gear yang canggih manggih. Lepas selesai urusan register, semua orang berkumpul untuk group photo. Selepas itu macam biasa, kumpulan dibahagikan dan photoshoot pun bermula.

Bertemakan alam sekitar, photographer bebas menghasilkan karya-karya tersendiri. Bagi aku pula, pada outing kali ini tak banyak beraksi. Just hang out with her and cuba-cuba shoot macro without macro lens.huhu...

Kemudian semua orang berkumpul balik jam 11am untuk model shooting. Aku tak join model shooting kali ini. Tak larat ar. Semalam tidur lewat, hari ni bangun pagi, cuaca panas gile lak tu. Model kali ni seramai 8 orang kot. Semua perempuan. Lepas tengok-tengok jap, kami pun balik. Sebelum tu hantar moonsyi jap kat KTM.

Balik singgah lunch jap kat tempat best. Then hantar mir balik. Hari yang panas, perut dah kenyang, mata dah mengantuk. Balik rumah, sembahyang dan tidur...

Malam bersiap untuk pulang ke kolej. Lepas isyak terus bertolak pulang ke kolej. Dalam perjalanan nak sampai ke UPM, tiba-tiba terasa nak makan slurpee. Singgah sebentar kat 7-11 berdekatan. Belek-belek wallet, ada RM1. Belek-belek lagi, ada RM50 sekeping. Besarnye duit. Takpe pergi isi slurpee dulu. Saiz besar punye. Kat kaunter time queue, ada brader kat depan beli topup RM10. Dia bayar guna RM50 sekeping...

Cashier:"ada duit kecik tak bang?"

brader depan:"xde ar dik"

cashier tu terpaksa terima jugak. Urusniaga selesai. Kemudian aku pulak menghulurkan RM50 sekeping.

Cashier:"ada duit kecik tak bang?"

saya:"alamak... xde ar"

Cashier:"kitorang memang dah xde duit RM10 dah ni"

Aduh...garu kepala kejap. Mana nak carik RM2.20 ni untuk bayar slurpee. Tiba-tiba ada seorang akak ni dengan anak dia. Kebetulan beli slurpee gak dengan barang sedikit. Melihat keadaan aku macam tu, dia mengoffer untuk membayarkan. Aku terkejut jap. Rezeki Allah dah turunkan. Akak tu membantu aku dengan membayarkan slurpee tersebut. Aku mengucapkan terima kasih banyak-banyak kat akak tu. Kemudian beredar pulang ke kolej. Ini adalah kali pertama stranger bayarkan untuk aku. Terima kasih akak. Moga Allah mencucuri rahmat dan memurahkan rezeki akak. aminnnn...

p/s: saya dah ada blog baru
p/s: gambar outing bleh tengok kat sini. Blog baru saya bertemakan photoblog

Sunday, February 21, 2010

Preview for tomorrow...

Preview sikit outing with photomalaysia lepas. Esok akan beraksi lagi dengan mereka di Tasik Perdana pulak. Dengar kata dalam 200 photographer akan hadir. neves2...






Sunday, February 7, 2010

Outing with Photomalaysia

Arghhh...Internet problem. Xleh nak update blog. Sekarang baru ok. Gambar2 ni masa g outing dgn photomalaysia. Photomalaysia 1 forum mengenai dunia fotografi dimana hampir semua fotografer berkumpul dan membincangkan hal mengenai fotografi, saling bertukar pendapat dan mengkritik antara satu sama lain.

Ni adelah outing pertama tahun 2010 yang dianjurkan oleh photomalaysia. Tajuk outing ialah "newbie day out" memfokuskan pada pengenalan fotografi kepada penggemar baru fotografi atau pun 'newbie'. Outing ni mendapat sambutan yang memberangsangkan kerana penyertaannya melebihi 100 orang.

Otai2 photomalaysia yang pelbagai background akan akan membentuk beberapa kumpulan dan otai2 tu akan mengetuai dalam 10 - 15 orang peserta. Dari kumpulan kecil tu kami berkenalan antara satu sama lain, berkongsi pengalaman dan sebagainya. Lokasi pengambaran bermula di bangunan KTM Kuala Lumpur hingga ke Masjid Negara...



member aku, ubey dan D90 nya
shutter speed: 1/6s
Aperture: f/8
ISO: 1600

Bangunan KTM waktu pagi
shutter speed: 1/1250s
Aperture: f/10
ISO: 800
surau ke tandas ?
shutter speed: 1/50s
Aperture: f/5.6
ISO: 800
silhouette pekerja KTM
shutter speed: 1/1250s
Aperture: f/5.6
ISO: 800
Bangunan KTM
shutter speed: 1/30s
Aperture: f/22
ISO: 100
KTM Berhad
shutter speed: 1/400s
Aperture: f/8
ISO: 100
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...